Therapieën

Mindfulness vormt het hart van het Boeddhistische pad. Dit pad is van oorsprong gericht rond de vraag hoe men zich kan bevrijden van lijden en de oorzaken van lijden, welke in het Boeddhisme uiteindelijk gezien wordt in onwetendheid over de aard van het bestaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mindfulness ook in westerse therapieën toegepast wordt. Vaak vormt mindfulness hierbij een onderdeel van de therapie.

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

De beoefening van mindfulness wordt op basis van het werk van Jon Kabat-Zinn sinds 1979 toegepast in Mindfulness Based Stress Reduction en door het werk van Segal, Williams en Teasdale, op basis van MBSR, in Mindfulness Based Cognitive Therapy. Hierbij worden mindfulness-oefeningen toegepast bij angst, depressie, slaapstoornissen, paniekstoornissen, dwangstoornissen en eetstoornissen.

Dialectical behavior therapy (DBT)

Marsha Linehan, een Amerikaanse professor in de psychologie, heeft de zogenaamde Dialectical behavior therapy ontwikkeld waarbij o.a. mindfulness oefeningen toegepast worden bij borderline persoonlijkheidsstoornis.

Acceptance and commitment therapy (ACT)

Acceptance and commitment therapy is een therapie die ontwikkeld is door Steven Hayes en maakt o.a. gebruik van mindfulness oefeningen. ACT wordt toegepast bij angst, depressie, psychose, trauma, werkgerelateerde problematiek, verslaving en chronische pijn.

Overige therapieën

Naast bovenstaande therapieën kan mindfulness ook toegepast worden bij andere therapieën. Zo kan bij kunstzinnige therapie het schilderen gecombineerd worden met mindfulness oefeningen.